Voor de zomer is al bekend geworden dat het gasveld bij Eleveld in Drenthe in aanmerking komt om CO2 in op te slaan. De voorlichting over de CO2 opslag in lege gasvelden wordt verzorgd door het Rijk. Gemeenten en provincies gaan niet over de diepe ondergrond, het Rijk moet hierover beslissen. GroenLinks vindt dat de voorlichting van het Rijk op zich laat wachten en heeft ook het idee dat anders denkenden ook een mogelijkheid moeten krijgen om de burgers voor te lichten.
/* /*]]>*/
Daarnaast blijkt dat in aantal gemeenten, zoals Noordenveld en Aa en Hunze er voor wordt gekozen om in beslotenheid te vergaderen. Dat is een zogenoemde technische briefing waar de gemeenteraad over de technische achtergronden worden bijgepraat. Uiteraard is het aan de gemeenteraden om dit zo te beslissen maar GroenLinks is daar erg ongelukkig mee, want het komt niet echt openhartig over. Waarom zouden “gewone burgers”niet geïnteresseerd kunnen zijn in technische achtergronden?
Vandaar dat de gemeenteraadsfracties van Aa en Hunze, en Assen en de provinciale Statenfractie 16 september zelf een voorlichtingsavond organiseren. Deze vindt plaats in café Popken in Ekehaar, zaal open vanaf 19.30 uur.
GroenLinks heeft als sprekers uitgenodigd Egbert Brons, voorzitter van de stichting Co2ntramine, Jelmer Uitentuis woordvoerder van Greenpeace en Herman Damveld, zelfstandig onderzoeker en publicist over energie.
GroenLinks heeft heel bewust gezocht naar ideeën en presentaties die zeer waarschijnlijk niet zullen voorkomen in de voorlichting zoals die door het Rijk wordt gegeven. Vanuit de praktijk in Barendrecht is volgens GroenLinks gebleken dat de voorlichting een nogal geruststellende toon heeft. Terwijl nog nergens is aangetoond dat het absoluut veilig is.
Veel mensen hebben ook nog vragen over het nut en de noodzaak van Co2 opslag. Daarnaast speelt natuurlijk in Drenthe de vraag waarom moet de CO2 die opgewekt gaat worden bij kolencentrales in de Eemshaven in Drenthe worden opgeslagen. Het CCS project, dus het afvangen van CO2 in “de Pijp” van de kolencentrales, daarna het over grote afstand transporteren door pijpleidingen en het vervolgens in de diepe ondergrond opslaan, staat in Noord Nederland in de belangstelling, omdat er enorme Europese subsidies verstrekt gaan worden. Eén van de vele vragen die GroenLinks heeft is waarom worden deze projecten met belasting geld gesubsidieerd? Waarom betalen de grote energie maatschappijen dit niet zelf?
Zo zijn er vele vragen en dat is dus de reden dat GroenLinks een brede maatschappelijke discussie zou willen, maar dan graag met alle mogelijke informatie op tafel en niet alleen die informatie die betrokken energie maatschappijen leveren.