De proeverij van streekproducten op de kerstmarkt vorige week vrijdag in Beilen viel bij jong en oud geweldig in de smaak.

"Koop in de vreemde niet, wat eigen plaats u biedt" was de winnende slagzin in de prijsvraag Eet van de Streek.

In de kraam van GroenLinks was het de hele dag door gezellig druk. Het publiek proefde naar hartenlust van tal van hapjes van boeren uit eigen streek. De heerlijke geur van het stoofpotje geitenbok van Geitenboerderij Hansketien Mantinge verleidde vele nieuwsgierigen dit warme hapje te proeven. De geanimeerde gesprekken gingen over de beleving van puur en eerlijk eten dat rechtstreeks van de boer op je bord komt.

Met meer dan vijftig inzendingen deed het publiek enthousiast mee aan de prijsvraag met de stelling Wat je ver haalt is lekkerder!? De jury met Rick van der Belt van Rickkies Boer'n Bistro kende de 1e prijs toe aan de slagzin Koop in de vreemde niet. Wat eigen plaats U biedt.

De bescheiden winnares mevrouw Tilly uit Beilen. Ze wil niet met haar achternaam in de krant en gaf aan erg blij te zijn met het boek Eten uit de buurt van journalist Michiel Bussink en met het worstenpakket van zorgboerderij De Hanse Hof Smalbroek. De dinerbon van restaurant De Klipper Zwiggelte ging als 2e prijs naar Jolanda van Noort uit Beilen voor de zinspreuk Maar als je goed wilt doen, eet uit de streek en van het seizoen. Marleen de Groot uit Beilen ontving een prachtig kerststuk als 3e prijs met haar inzending Dichtbij is lekkerder, eerlijker & duurzamer. Als veganist heb ik duurzaamheid hoog in het vaandel en vind ik het belangrijk dat de boeren blijven bestaan en een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Daarom doe ik wekelijks boodschappen bij Smilande! De andere winnaars werden beloond met allerlei streekproducten.

Samen met de enthousiaste twaalf deelnemende streekproductenbedrijven zien we als GroenLinks terug op een geslaagde publieksactie. Bezoekers hebben op een aardige manier kennis gemaakt met eten uit de streek. En er kwam van meerdere kanten waardering voor deze actie om lokaal voedselbeleid op de agenda te krijgen, aldus Liesbeth Visser, commissielid GroenLinks Zorg en Welzijn.