GroenLinks heeft samen met D66 de motie ingediend om de verplichte aansluiting op het gasnet te schrappen. Deze motie is aangehouden en wordt nader uitgewerkt voor MiddenDrenthe.

Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de wet bij nieuwe gemeentelijke grondverkoop en uitgifte in erfpacht aardgasvrij bouwen als randvoorwaarde op te nemen. Bij lopende initiatieven en grond van derden het gesprek aan te gaan met initiatiefnemers over aardgasvrije nieuwbouw en welke eventuele subsidiemogelijkheden er mogelijk zijn om duurzaam aardgasvrije objecten te bouwen.

In overleg met het netwerkbedrijf te treden om te bepalen of er plannen zijn waarbij er sprake is van zwaarwegende redenen om toch een aansluiting op het aardgasnet toe te staan, en de raad over de resultaten te informeren.

Toelichting verzoek

Constaterende dat:
De Tweede Kamer op dinsdag 30 januari 2018 besloten heeft dat gemeenten mogen bepalen of bij nieuwbouwwoningen een gasaansluiting wordt gerealiseerd. In de wet is vastgelegd dat er in principe geen gasaansluiting wordt gerealiseerd tenzij er sprake is van zwaarwegende redenen van algemeen belang, waaronder begrepen de maatschappelijke kosten en baten.

Overwegende dat:
Om de klimaatdoelen van Parijs te halen het noodzakelijk is dat woningen op een duurzame wijze verwarmd worden en dat op termijn het gebruik van aardgas uitgefaseerd zal worden. Vanwege de klimaatdoelstellingen én de maatschappelijke kosnieuwbouwwoningen nog op aardgas aan te sluiten. Gebleken is dat de provincie Drenthe relatief het meeste aardgas wordt verbruikt.