Onze fractie heeft in de commissie vergadering onderstreept dat er meer ondersteuning nodig is voor mantelzorgers en er meer ruimte moet komen voor dorpsinitiatieven.

Grotere inspanning gemeente nodig voor ondersteuning mantelzorgers.

‘GroenLinks vindt dat de gemeente zwaarder moet inzetten op de ondersteuning van mantelzorgers. Bij de evaluatie Mantelzorg blijkt dat meer dan 1000 mantelzorgers nog niet in beeld zijn bij de gemeente. Om die onbekende groep te bereiken voor passende ondersteuning pleit GroenLinks voor inzet van meer eigentijdse communicatie. Zo bereik je jonge mantelzorgers beter met sociale media. En een eigen website van het Contactpunt Mantelzorg is vertrouwder en slaat meer aan dan een algemene landelijke website’, aldus Liesbeth Visser in de commissie vergadering zorg en welzijn. De wethouder zegt toe nog meer aandacht te gaan besteden aan communicatie en voorlichting.

Ruimte voor nieuwe dorpsinitiatieven in het dorpenbeleid

Het dorpenoverleg en het jaarlijks dorpenbudget zijn belangrijk voor behoud van het leefklimaat in de vele kleine dorpen en buurtschappen in onze gemeente. Toch zien we vergrijzing vanwege vertrek van de jeugd en verdwijnen er voorzieningen. Naast ondersteuning van goedlopende verenigingsinitiatieven moet er in het nieuwe dorpenbeleid ook ruimte en geld beschikbaar zijn voor nieuwe en nog onbekende initiatieven. Het gaat om creatieve ideeën van dorpsbewoners, niet direct bedacht door bestaande verenigingen, die het dorp en zijn omgeving meer woongenot bieden. Zoals meer reuring, plattelandsontwikkeling en meer natuur. Denk ook aan initiatieven van lokale coöperaties op het gebied van wonen, zorg of energie.

Liesbeth Visser

Raadscommissie GroenLinks Midden-Drenthe Commissie vergadering zorg en welzijn,    26 november 2019