Opvang Vluchtelingen en Leefbaarheidsonderzoek in Oranje. 24 juni worden de resultaten van het leefbaarheidsonderzoek gepresenteerd. Dit onderzoek vond plaats naar aanleiding van de komst, de klachten en bezwaren van inwoners rond de opvang van het grote aantal asielzoekers in een deel van (Speelstad)Oranje.

Ik was blij  verrast over de resultaten die door de regiegroep en de inwoners na bijna een jaar gerealiseerd zijn. De regiegroep bestaat uit een onafhankelijk voorzitter, een secretaris, een aantal inwoners uit Oranje, een gemeente ambtenaar en een COA medewerker. De regiegroep heeft goed geluisterd naar de zorgen en begrip getoond voor inwoners van Oranje en heeft aandacht voor de verdeeldheid die is ontstaan.

Voor onderwijs, educatie, veiligheid en voorlichting aan vluchtelingen is veel aandacht door COA en Jade. Er is inmiddels een bestuursovereenkomst ondertekend door de gemeente Midden-Drenthe en het COA waarin o.a.de toezegging staat dat er maximaal 700 vluchtelingen in Oranje opgevangen zullen worden voor een periode van 3 jaar. Ook zullen de bewoners van het AZC zo veel mogelijk uit gezinnen ontstaan.

Deze vastgelegde afspraak geeft inwoners van Oranje weer wat rust. Mooi is dat er extra werkgelegenheid voor inwoners van Oranje ontstaan is door de komst van het AZC. Bewoners zijn blij dat er nu een supermarkt en een fietsenmaker in het dorp is. Ik  heb met  zowel inwoners als de voorzitter van de regiegroep gesproken. Ze vertelden dat er nog wel zorgen zijn rond veiligheid en onwetendheid van inwoners in het dorp. Groenlinks vindt dat opvang bieden aan vluchtelingen op een zo humaan mogelijke wijze dient plaats te vinden. Er is op dit moment, gezien de enorme toestroom uit Syrië veel opvang nodig.

Dat overleg met de inwoners in Oranje bij de komst van de eerste vluchtelingen onvoldoende geweest is, is zondermeer duidelijk. Nu is de samenwerking met het dorp goed op de rails gezet door een goed samengestelde en functionerende regiegroep. Ik ging met een trots en goed gevoel naar huis.
Liesbeth Visser